Welkom
Inge's lifestyle is mijn blog waarop mijn passie voor schrijven en fotografie samenkomen. Door de combinatie van tekst en foto's neem ik je mee in mijn dagelijkse leven, mijn persoonlijke ontdekkingsreis en mijn avonturen als leerkracht van groep 1-2.
Heel veel leesplezier!
Lots of love,
Inge
Klik hier voor mijn eerdere blogs
Agenda's, planners en notitieboekjes
Inge met agenda’s, notitieboekjes, planners, schrijfblokken en schriften. Zolang ik me kan herinneren ben ik gek op dit soort dingen.
In mijn kinderkamer had mijn vader mijn bed gemaakt. Een hoogslaper met daaronder een bureau en aan de andere kant planken. Ik speelde er graag kantoortje. Dingen opschrijven, notities maken enzovoorts.
In de loop der jaren heb ik heel wat verschillende soorten agenda’s versleten. Een agenda met een week op 2 pagina’s, met 1 dag op 1 pagina, eentje met glad papier (inkt veegde altijd uit), eentje met een spiraal en een Filofax (organizer waar een losse agendavulling in moet) Voor de Filofax had ik verschillende vullingen: 1 week op 2 pagina’s en 1 dag per pagina. Ik wist niet wat ik nou fijner vond. Ik wilde al mijn to do’s opschrijven, deze kunnen plannen en ook mijn afspraken noteren. Ik wilde veel ruimte hebben.
Ik ging me verdiepen in plansystemen. Ik vond dit super interessant. Ik werkte en had het huishouden. Hoe kon ik dit allemaal goed plannen?
Ik heb me verdiept in de Getting Things Done methode van David Allen. Je werkt met een inbox. Hierin verzamel je alles wat je moet doen. In een notebook leg je verschillende lijsten aan. Elke dag leeg je je inbox en verhuis je de taken die je moet doen naar je lijsten. Ik heb verschillende notebooks en filofaxen gebruikt voor het systeem, maar het was het toch niet. Althans niet op deze manier.
Ik kwam in aanraking met Cynthia Schulz van Structuurjunkie. Ik kocht een plantraining bij haar. Volgens mij ben ik deze in mijn vorige blog vergeten te noemen. Haar methode sprak me aan. In een planner schrijf je al je taken op. De taken verplaats je in de planner naar een specifieke dag en tijd. Heb je de taak gedaan? Vink je deze af. Ik heb dit vorig jaar trouw gedaan, maar ik miste hierin flexibiliteit.
Ik wilde mijn privé to do’s en mijn to do’s als leerkracht op 1 plek hebben en kwam domweg ruimte te kort in een grote A4 planner.
Ik heb voor het aankomende schooljaar wel een Structuurjunkie planner aangeschaft.
Ik ga een combinatie van de planner en een bullet journal voor mijn werk gebruiken. Voor mijn werk heb ik vaak veel tijdgebonden afspraken. Ik vind het prettig deze in een oogopslag op papier te hebben. Daarnaast komen alle aantekeningen, observaties en andere notities in mijn bullet journal. Als er een actie uit komt, transporteer ik die naar mijn planner. Ik weet alleen nog niet of ik mijn privé journal ook voor het werk ga gebruiken. Misschien dat ik hiervoor een aparte journal opzet.
Vanuit de plantraining zit ik in een facebook groep met allemaal andere plannergekkies. Ik vertelde over de combinatie die ik ga uitproberen. Ik kreeg zoveel leuke reacties! Veel plangekkies gebruiken deze combinatie.
Ik gebruik voor mijn privé dingen geen planner meer. Ik heb mijn bullet journal en gebruik de google agenda op mijn mobiele telefoon. In mijn bullet journal heb ik een maandoverzicht waar ik sowieso al mijn afspraken inzet. Deze heb ik dus ook nog op papier.
Eindelijk na zoveel manieren en technieken te hebben geprobeerd, heb ik nu planner peace.
Hoe plan jij? Plan je überhaupt? Heb je een digitale agenda of old school eentje van papier? Ik ben benieuwd hoe jij dit doet. Laat met het weten via de mail (contact) of stuur me een berichtje via Instagram!
Struinend op Pinterest kwam ik weleens mooie pagina’s in notitieboeken met puntjes tegen. Leuk, dus ik verdiepte me erin. Een notitieboek met puntjes is een bullet journal. Ik keek filmpjes op You Tube om meer over de bullet journal te weten te komen. Ik haakte snel af. Alleen maar mooie versierde pagina’s.... Wat was de structuur achter zo’n bullet journal? Ik snapte het niet....
Tijdens mijn speurtocht kwam ik erachter dat Ryder Carroll de bedenker is van de bullet journal methode. Aha, er is dus een methode. Ik ontdekte al snel dat zijn methode in geen velden of wegen leek op alle mooie plaatjes op Pinterest. Ik kocht zijn boek en las het in één ruk uit. Hierna ben ik het nog een keer gaan lezen en heb ik mijn bullet journal opgezet.
In mijn bullet journal heb ik meteen de Getting Things Done lijsten aangemaakt. De methode werkt als een trein, ik had alleen geen fijne manier om alles bij elkaar op te schrijven en te verwerken.
Zoals je kunt lezen heb ik veel dingen geprobeerd. Ryder Carroll schreef dat je zijn methode 3 maanden moet proberen om de methode in je vingers te krijgen. Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt 3 maanden all-in te gaan. Ik ben nu aanbeland in de laatste maand.
Wauw wat een fijne methode en manier om alles vast te leggen! Ik ben verkocht! Eindelijk iets gevonden wat me past. Ik kan het bijhouden en noteer alles op één plek. Ik sjouw mijn bullet journal dus ook vaak met me mee. Mijn externe geheugen is altijd bij me.
Hoe super interessant was het dan ook toen ik op de MAVO een agenda moest hebben! Struinen bij dat warenhuis met de schoolcampus en dan niet kunnen beslissen welke agenda ik zou kiezen. Ik heb agenda’s gehad van Snoopy, Loesje en Garfield. Ik vond het geweldig dat we les kregen in hoe we ons huiswerk in onze agenda moesten opschrijven. Ik vond het plannen en opschrijven van dingen die ik moest doen super leuk.